Page 234 - Сигурност и отбрана - брой 1 - 2025
P. 234

Сигурност и отбрана, брой 1, 2025 г.                             Научно списание



                        2.3. Поразяване от проникващата радиация
                        Хранителните продукти и фуражи не могат да получат такива дози
                  на  облъчване, които  да  ги  направят  напълно негодни  за използване.
                  Пряката  радиация  обаче  може  да  повлияе  неблагоприятно  върху
                  аромата  и  вкуса  на  продуктите.  Освен  това  може  да  се  появи
                  индуцирана радиоактивност, т. е. някои елементи от продуктите могат
                  за кратко време да станат радиоактивни, затова са необходими високи
                  дози на облъчване, които са възможни само в непосредствена близост
                  до  центъра  на  ядрения  взрив.  Но  в  такъв  случай  складираните  на
                  открито  продукти  ще  бъдат  унищожени  от  ударната  вълна  и  от
                  светлинното излъчване. Следователно проникващата радиация оказва
                  влияние на продукти, които са складирани в подземни складове. По
                  правило  продуктите  в  такива  складове  се  запазват  дори  и  в
                  непосредствена  близост  до  центъра  на  взрива,  но  увреждания  от
                  проникващата  радиация,  особено  по  отношение  на  годността  им  за
                  консумация, са напълно възможни.
                        Двата компонента на проникващата радиация – потокът от бързи
                  неутрони и гама-лъчите – предизвикват различни въздействия.
                        Под  въздействието  на  потока  от  неутрони  някои  елементи,
                  съдържащи  се  в  продуктите,  като  натрий  и  фосфор,  може  да  станат
                  радиоактивни. Особено са застрашени тези продукти, които съдържат
                  повече натрий, например тези, в които има сол. Освен в продуктите
                  индуцирана  радиоактивност  може  да  се  появи  и  в  опаковката  –
                  стъклени бутилки, метални кутии, повечето от пластмасовите фолиа.
                  От индуцираната радиоактивност на опаковката обаче не бива да се
                  прави  заключение,  че  продуктите  са  заразени.  Те  може  да  бъдат
                  запазени или съвсем малко засегнати.
                        При  високи  дози  на  облъчване  гама-излъчването  може  да
                  предизвика  влошаване  на  аромата или  на  вкуса  или разрушаване  на
                  редица витамини и ензими, които се съдържат в продуктите. При това
                  пресните  продукти  се  повреждат  повече,  отколкото  например
                  замразените.  Хранителната стойност на  въглехидратите и  мазнините
                  почти не се влияе от гама-излъчването.
                        При  много  високи  дози  на  облъчване  семената  и  посевният
                  материал може да получат генетични увреждания, които се изразяват в
                  забавяне па покълването, нарушаване на развитието и намаляване на
                  добива.
                        Може да се каже, че хранителните продукти и фуражът, които са
                  изложени  на  йонизиращо  излъчване,  може  да  се  ако  отговарят  на
                  останалите хигиенни изисквания (не са или са замърсени).






                                                                                                   233
   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239