Премини към основното съдържание

Въздействие на ядреното оръжие върху растениевъдството и хранителните продукти от него

Автор/и:

Стефко Бурджиев

E-mail: stefko.burdzhiev@vfu.bg; s.burdzhiev@gmail.com

Стефко Бурджиев е доцент по „Системи и устройства за опазване на околната среда“, доктор по „Защита на населението и народното стопанство“ в катедра „Топлотехника, хидравлика и инженерна екология“ на Аграрно индустриалния факултет при Русенски университет „Ангел Кънчев“ в гр. Русе, и катедра „Обществен ред и сигурност“ на Юридически факултет при Варненски свободен университет „Черноризец Храбър “ в гр. Варна. Научните му интереси са в областта на Националната сигурност, Радиационната и химическата защита на населението и системите и устройствата за опазване на околната среда.  


Страници от броя

223-238 стр.

DOI

https://doi.org/10.70265/SWCN2331

Резюме

В условията на усложняващата се международна среда за сигурност, все по-вероятна става възможността за използване на някое от многото средства за масово унищожение, многото им усъвършенствани и най-съвременни арсенали по целия свят. Изключително голямо предизвикателство за учените днес е, да разберат как поразяващите въздействия на ядреното оръжие повлияват на заобикалящият ни биологичен свят, на инфраструктурата, на материалните и културните ценности. 
В този контекст горчивият опит, който има света от използването на ядреното оръжие през миналия век, налага да сме много по-бдителни и което е по-важното, далеч по-подготвени за евентуалните последствия от такова апокалиптично развитие на международните отношения. Като най-мощното средство за масово унищожение, ядреното оръжие чрез поразяващите си фактори ще окаже много тежко въздействие и върху цялото селскостопанско производство – посевите, животните, хранителните продукти и фуражите.

Ключови думи

ядрено оръжие, поразяващи фактори, йонизиращи лъчения, биологичен ефект.


Цитиране по стандарт APA:

Бурджиев, С. (Юни 2025). Въздействие на ядреното оръжие върху растениевъдството и хранителните продукти от него. Сигурност и отбрана(2), 223-238. https://doi.org/10.70265/SWCN2331

Цитиране по стандарт Chicago:

Бурджиев, Стефко. „Въздействие на ядреното оръжие върху растениевъдството и хранителните продукти от него.“ Сигурност и отбрана (Издателски комплекс на Национален военен университет „Васил Левски“), № 2 (Юни 2025): 223-238. https://doi.org/10.70265/SWCN2331

Цитиране по стандарт Harvard-Anglia:

Бурджиев, С., 2025. Въздействие на ядреното оръжие върху растениевъдството и хранителните продукти от него. Сигурност и отбрана, Юни, Брой 2, с. 223-238. https://doi.org/10.70265/SWCN2331

Цитиране по стандарт MLA:

Бурджиев, Стефко. „Въздействие на ядреното оръжие върху растениевъдството и хранителните продукти от него.“ Сигурност и отбрана 2 (2025): 223-238. https://doi.org/10.70265/SWCN2331.